Nakupovalna košarica je prazna.

Materiali in izdelava


POLNILA

LATEX

Naravni lateks je mlečna emulzija, ki jo pridobivajo iz kavčukovih dreves največ iz drevesa Hevea brasillien-sis. Vsebuje približno dve tretjini vode in eno tretjino kavčuka.
Ko skorjo kavčukovca narežejo izteče bel sok imenovan latex, ki se na zraku strdi in zapre rano. Latex najprej filtrirajo, da odstranijo smeti, nato ga nakisajo z mravljično kislino, da se skepi. Tega sperejo, zvaljajo v plošče in pošljejo kot surovi kavčuk v tovarne, kjer z vulkanizacijo izdelujejo gume. Surovi kavčuk je trd, v mrazu postane krhek, na toplem pa lepljiv.

Za izdelavo ležišč in vzglavnikov, se na zahtevnem europskem trgu kot polnilo uporablja predvsem latex.Ta je zelo prožen, nudi konstantno oporo in izredno dobro absorbira telesno vlago. Zaradi svoje strukture je zelo zračen in antibakteriološki, zato je primeren tudi za alergike.

Specifične lastnosti latexa:
• elastičnost
• obstojnost
• naravni matarial
• dobra obstojnost na mehanske obremenitve
POLIURETANSKA PENA

Poliuetanska pena ima zelo visoko gostoto in odprto celično zgradbo. Že dolga leta se uporablja za izdelovanje preprostejših-nižjecenovnih ležišč, ki so zadnja leta zaradi izpopolnitve postopkov pri izdelovanju bistveno bolj kakovostna. Zaradi podobnega videza in lastnosti jih ponujajo kot cenejšo različico ležišč iz latexa. Prav tako iz poliuretanske pene izdelujemo blazine, vzglavnike, podloge za na plažo, podloge za sedenje, blazine za otroke, blazine za telovadnice in terapije, tekstilno industijo, ležišča, termo in zvočno izolacijo, igrače, dekorativne
elemente,itd...

Specifične lastnosti mehke poliuretanske pene so razširile uporabo na mnoga področja modernega človeka:
• elastičnost,
• obstojnost,
• celična struktura,
• relativno nizke mase,
• fiziološka inertnost,
• različne trdote (nosilnosti),
• dobra odpornost na mehanske obremenitve.

Njene prednosti se kažejo predvsem v prilagoditvi oblike telesa s pomočjo telesne temperature, zmanjševanja napetosti na predelu hrbtenice, vratu in ramen. Omogoča maksimalno sproščenost mišic, izboljša lego hrbtenice in poskrbi za kvalitetnejši počitek


SPOMINSKA PENA

Spominska pena je izdelana iz viskoelastične pene z odprto celično zgradbo. Za razliko od ostalih pen ima višjo gostoto ter je temperaturno občutljiva.
To pomeni, da se zaradi svoje edinstvene strukture popolnoma prilagodi obliki in teži telesa, ko pa pritiska ni več, se spominska pena počasi povrne v prvotno obliko.
Prav tako se prilagaja telesni temperaturi, tako da je uporabniku pozimi prijetno toplo in čez poletje osvežujoče hladno.
 BOMBAŽ

Bombaž je tekstilno vlakno rastlinskega izvora. Hitro raste in cveti, iz tega pa se razvijejo majhne, zelene semenske glavice. Semena v bombaževčevih glavicah obkroža množica drobnih laskov - kodelje. Najkvalitetnejša so dolga vlakna bele barve, s sijajem podobnim svili. Ko glavica dozori, se razpoči in mehki, beli bombaž lahko poberejo. Obrani bombaž ima okoli tretjino mase vlaken in dve tretjini mase semen. Kodeljo ločijo od semena,nato pa vlakna očistijo, zmikajo in spredejo.

Danes je bombaž pomembno in nezamenljivo vlakno za določene izdelke predvsem zaradi prijetnih lastnosti. Sem spadajo izjemna sposobnost vpijanja vlage oz. higroskopičnost, preprosto vzdrževanje, prijetnost na otip, hladnost, zračnost, higieničnost.SINTETIČNA VLAKNA

Polnilo pri prešitih odejah iz sintetičnih vlaken je lahko iz različnih oblik materialov. Vsak od njih ima številne lastnosti in prednosti. Izolacijske sposobnosti vlaken so odvisne od njihovih sposobnosti zadrževanja mirujočega zraka, ki ga telo ogreje.

Votla vlakna

Z votlimi vlakni dosežemo določeno stopnjo izolacije, saj ta vlakna zadržijo mirujoč zrak.
Silikonska vlakna
Če vlaknom dodamo tanek sloj silikona, dosežemo učinek mehkobe. Te vrste vlaken se uporablja pri odejah in se oblikujejo po telesni liniji ter tako zagotovijo izolacijo.
Vlakna v obliki kroglic
Vlakna oblikovana v majhne kroglice nudijo dobro podporo vratu, itd. in se uporabljajo v vzglavnikih. Vzglavnike z okroglimi vlakni zlahka pretresemo in tako ohranimo njihovo prvotno obliko.
Mikrovlakna
Z vpihavanjem zelo majhnih vlaken v odejo ali vzglavnik, dosežemo učinek puha. Ta vlakna so boljša in mehkejša kot ostala vlakna in so poznana tudi vpihana vlakna.
TKANINE

TKANINA Z ADITIVOM ALOE VERE:
Aloje so razširjene po celi Afriki, rastejo tudi na Madagaskarju (okoli 50 vrst), v Južni Ameriki, v Indiji, na Kanarskih otokih, v Sredozemlju... Rod obsega približno 500 vrst. Manjše, počasi rastoče vrste vzgajajo kot lončnice v stanovanjih. Večje, hitrorastoče, pa morajo biti vsajene na prostem. Od večjih vrst vzgajajo kot lončnice samo zdravilne aloje, ki vsebujejo največ alojina, fitoncidov in aloja emodina - skupno imenovano "zdravilni alojin sok".  Največ le-tega vsebuje Aloe arborescens - drevesasta aloja, manj Aloe barbadensis - hibridna aloja, najmanj pa Aloe ferox - trnasta aloja. Z križanjem Aloe arborescens (visoke) in Aloe ferox (nizke) je nastala Aloe barbadensis (hibrid), ki ga danes največ vzgajajo za pridobivanje alojinega soka, gela in tinkture. Omenjeno vrsto imenujejo tudi Aloe vera (taprava aloja), ki je v Sredozemlju znana kot Aloe vulgaris, v Indiji pa Aloe indica. Pravzaprav so vse tri naštete vrste Aloe vere (prave aloje). Ostale vrste vsebujejo zanemarljivo količino zdravilnih snovi in jih ne vzgajajo v ta namen.

      

KAKO DJELUJE ADITIV ALOE VERE v tkanini:
* Krepi imunski sistem;
* zmanjšuje vnetja;
* uničuje viruse, pršice, bakterije, glive, parazite in ličinke;
* povečuje prekrvavljenost;
* razstrupljanje telesa;
* lajša simptome astme in alergij;
* blaži akutna in kronična vnetja;
* pomaga pri akutnih in kronično vnetih dihalih (sinusov, žrela, glasilke, pljuča, itd.).

SATEN :
Saten je fina leskotna tkanina , izdelana iz 100% bombaža. Tkana je v atlas vezavi, za katero je značilno majhno število vezanih točk. Zaradi tega je tkanina gladka, se lepo sveti ter je mehka na otip. Uporabniku daje izredno udobje in počutje. Saten je lahko potiskan, vezen ali pa gladek. Vzdrževanje je enako kot pri ostalih vrstah bombažne posteljnine in sicer s pranjem pri 60 stopinjah celzija, odsvetuje pa se uporaba belilnih sredstev. Za obstojnost barv in tkanin pa proizvajalci običajno svetujejo, da se pri prvih treh pranjih uporabi temperaturo 30 stopinj celzija, ter da se posteljnino pere obrnjeno narobe.DAMAST ALI JACQUARD:
Damast je tkanina z vtkanim vzorcem, ki pa ni vezana na določeno vrsto vlaken. Vzorec se doseže z menjavo različnih vrst atlasovega tkanja. Ker je blago iz vlaken v eni barvi, je vzorec nevsiljiv in se vidi predvsem pri poševno padajoči svetlobi. Bolj zapletene vzorce morajo tkati na Jacquardovih tkalnih strojih. Take tkanine z menjajočim se načinom tkanja se imenujejo jacquard.FLANELA:
Je bombažna tkanina z mehkim otipom in kosmateno lično stranjo, pogosto tudi hrbtno, zaradi česar se prekriva vezava. Flanela je lahko tkana v keper vezavi ali navadi platno vezavi. Ima široko področje uporabe. Uporablja se pri izdelavi posteljnine kot so posteljne prevleke, spodnje in zgornje rjuhe ter odeje. Zaradi toplotnega učinka, ki ga daje tkanina je flanela še posebej primerna v mrzlih zimskih časih.